Koiranpennun madotus

Koiranpentujen merkittävin sisäloinen on sukkulamatoihin kuuluva suolinkainen.  Aikuisilla koirilla suolinkaistartunta on useimmiten oireeton, mutta pennuilla tartunta aiheuttaa laihtumista, pömppövatsaisuutta, oksentelua ja ripulia. Tämä aiheuttaa pennun kasvun hidastumista sekä karvapeitteen laadun ja yleiskunnon heikkenemistä. Myös hengitystieoireita, kuten yskää ja keuhkotulehdusta voi esiintyä, kun loisen toukkamuodot vaeltavat pennun elimistössä. Koiranpennun suolinkaistartunta altistaa muille sairauksille ja sisäloisista kärsivän pennun suoja taudinaiheuttajia vastaan voi jäädä riittämättömäksi rokotuksen jälkeen. Koiranpennun ulosteessa tai oksennuksessa nähtävät suolinkaiset ovat merkki hyvin voimakkaasta tartunnasta. Suolinkainen voi tarttua myös ihmiseen, joten erityisesti pikkulapsiperheissä on huolehdittava lemmikin madotuksesta

Koiran suolinkaistartunta emolta pennuille

Yksi koiraemon suolinkaistartunta riittää tartuttamaan nartun kaikki tulevat pentueet. Emon suolinkaistartunnan seurauksena sen elimistöön kapseloituu suolinkaistoukkien lepomuotoja. Kolme viikkoa ennen synnytystä lepomuodossa olleet toukat aktivoituvat ja lähtevät vaellukselle nartun elimistössä. Tällöin osa toukista vaeltaa istukan läpi kohdussa oleviin koiranpentuihin tartuttaen ne. Osa toukista vaeltaa maitorauhaskudokseen, josta ne siirtyvät maidon mukana pentuihin ja osa vaeltaa nartun suolistoon munimaan ja ylläpitämään tartuntaketjua. Tämän vuoksi narttukoirat madotetaan tiineyden viimeisen kolmanneksen aikana. 

Suolinkaisnaaras tuottaa tehokkaasti munia ja grammassa koiran ulostetta voi olla tuhansia mikroskooppisen pieniä munia, joita ei voi silmin havaita. Ulosteen mukana eritetty muna kehittyy noin neljässä viikossa tartuntakykyiseksi. Suolinkaisen munat ovat erittäin kestäviä ympäristössä ja voivat säilyä tartuntakykyisinä vuosia. Kenneleissä tartuntapaine on suurin, koska koiria ja koiranpentuja on paljon.  

Pienten koiranpentujen madotukset tehdään kahden viikon iästä alkaen 2 viikon välein vieroitukseen saakka

Pienille koiranpennuille annetaan suolinkaisiin tehoava lääke ensimmäisen kerran kahden viikon iässä. Suolinkaisen elinkierrosta johtuen matolääke annetaan tämän jälkeen kahden viikon välein, kunnes vieroituksesta on kulunut kaksi viikkoa. Vieroituksen jälkeen matolääke annetaan kuukauden välein puolen vuoden ikään saakka. Koiraemolle loishäätö annetaan samaan aikaan pentujen ensimmäisen loishäädön kanssa. Lisäksi pennuille annetaan sisäloislääkitys 10 päivää ennen rokotuksia parhaan vasteen varmistamiseksi. 

Welpan oraaliliuos

Welpan on suun kautta annettava liuos, joka tehoaa kerta-annoksena suolinkaiseen ja muihin pyörömatoihin. Welpanin annostelu on suunniteltu nimenomaan koiranpentuja varten ja sitä voidaan antaa täsmälleen painon mukainen annos pienellekin pennulle.  Matolääkkeiden aliannostus lisää loisten vastustuskykyä lääkkeille ja kaikkien lääkkeiden yliannostukseen liittyy suurentunut haittavaikutusten riski. Welpan säilyy avattuna 12 viikkoa ja sillä hoitaa vaivattomasti koko pentueen sisäloislääkityksen kasvattajalla oloaikana.

Miksi Drontal?

Drontal-tuotesarjan sisäloislääkkeet tehoavat kerta-annoksena pyörö- ja heisimatoihin.

Lue lisää

Tuotteet

Drontal-tuotesarjan sisäloislääkkeet kissoille ja koirille. Apteekeista ilman reseptiä.

Lue lisää

Sisäloishäätö

Yleisohje koirien ja kissojen sisäloishäätöön on kaksi kertaa vuodessa ja aina, kun loisia on havaittu.

Lue lisää